Čaj z černého bezu

12. května 2013 v 13:28 | maky-eli |  Čaje a vše, co o nich víme

Čaj z černého bezu

Bez černý,Sambucus nigra

1lžíce sušených bezinkových květů, 1/4 l vody
Květy spaříme vroucí vodou a necháme 10 min odstát
a scedíme. Podáváme neslazený nebo se lžičkou medu.

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni, říkávaly
naše babičky. O bezu, nazýváme též bezinky nebo
smrdinka, se říká ,že je lékem proti devíti nemocem a
je považován za bylinu magickou.
Květy se sbírají za suchého počasí nejlépe před jejich
úplným rozvinutím.Suší se co možná nejrycleji ve
stínu a ukládají se v suchu, aby nezhnědly.
Nálev z květů snižuje horečku a vyvolává pot při
chřipce a nachlazení. Chladný neslazený čaj z květů
je výtečným lékem i při zažívacích potížích,
plynatosti, nevolnosti a pomalém trávení,či
nedostatečné činnosti žlučníku.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ann ♥ Ann ♥ | Web | 12. května 2013 v 15:04 | Reagovat

mm.. možná si ho někdy udělám :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama